11.

nov

Tidligere ung hjemløs: ”Jeg ved ikke, hvad fanden jeg vil med mit liv”

Tidligere ung hjemløs: ”Jeg ved ikke, hvad fanden jeg vil med mit liv”

Rikke Prelle er 21 år. Hun tager én dag ad gangen. For når man har en plettet straffeattest og svært ved at finde fast adresse, er fremtiden svær at overskue.

Rikke Prelle har grønne øjne og sorte tatoveringer på halsen. På den ene side rager en stor kongekrone næsten op til øret. På den anden side står der “Prelle” med store gotiske bogstaver.

– Før jeg kom her var mit liv helt fucked up, siger hun og læner sig frem i sofaen på Hellebro, et værested for unge hjemløse og udsatte i Sydhavnen i København.

– Jeg føler mig tryg, når jeg kommer herop. Når jeg kommer ind ad døren, så ved jeg bare: Det hele skal nok gå.

Fik praktikplads på Hellebro
Derfor er Rikke Prelle glad for at have adgang til et sted som Hellebro, som har åbent til kl. 22, og hvor der er mulighed for at se film, spille musik, tage et bad eller få et måltid mad.

– Hvis man har brug for at tage lidt væk, så kan man komme herop. Der er folk i samme situation. Vi er som en familie, siger Prelle, der ser ud til at være vellidt på Hellebro, hvor hun går afslappet rundt i et Lacoste-joggingssæt og skænker kaffe med Nike-sko på fødderne. Her bliver hun kaldt “skat” af personalet og hilser på mange af de andre unge, vi møder på gangen, i computerrummet eller i køkkenet.

Tanken bag Hellebro er, at hjemløse og udsatte unge i aldersgruppen 18 til 29 år, selv kan række ud til én af de omkring 20 frivillige, der driver stedet, når de er klar til det og for eksempel ønsker hjælp til at søge ind på en uddannelse eller finde et arbejde.

Det drog Rikke Prelle nytte af for et halvt års tid siden, da hun havde fodlænke på og manglede en praktikplads, fortæller hun.

– Hvis ikke det var for Hellebro, så havde jeg siddet inde. For så havde jeg ikke haft en beskæftigelse, og så havde jeg ikke kunne nå at finde en praktikplads, siger Prelle, der kom i praktik på Hellebro, hvor hun fik ansvaret for musikrummet.

Hellebro samarbejder også med organisationer som High:five, der hjælper unge i alderen 15-30 år med kriminelle baggrunde ind på arbejdsmarkedet.

– Jeg har gået i lang tid og tænkt: Jeg kan ikke blive til noget. Jeg har en plettet straffeattest, og jeg har tusser på halsen. Men så fortalte de mig om High:five, og så kontaktede vi dem.

Læs hele ALT FOR DAMERNES interview med Rikke her.